poniedziałek, 12 marca 2012

ryż smażony z kurczakiem i jajkiem

w ciąży ma się różne dziwne zachcianki, moja sprzed kilku tygodni to smażony ryż po chińsku. długo nie mogłam go zrobić, bo nie mogłam znaleźć nigdzie w pobliżu słodkiego sosu chilli, ale w końcu się udało. zachcianka zdążyła już co prawda minąć w międzyczasie, ale i tak nam smakowało.

po chińsku nie umiem nic, zwłaszcza gotować, ale ten przepis pozwala na skosztowanie egzotycznych smaków bez specjalnych umiejętności. i podobno jest dietetyczny, bo inspirowany książką o gotowaniu i odchudzaniu :-) w oryginalnym przepisie są jeszcze krewetki, ale małż. nie je niczego, co na niego patrzy z talerza i macha do niego wąsem, więc musiałam zrezygnować.

przepis podaję w wersji do przygotowania na zwykłej dużej teflonowej patelni, ponieważ nie posiadam woka (i nawet nie myślę o jego kupieniu, bo musiałabym go chyba trzymać na balkonie).

2 porcje
100 g ryżu (ja z przyzwyczajenia dietetycznego używam brązowego)
2 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę o boku ok. 2 cm

2 ubite jajka
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
200 g mrożonego groszku
1 łyżka słodkiego sosu chilli (można więcej, jeśli ktoś lubi ostro)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka nasion sezamu
1 dymka pokrojona w piórka
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1 łyżka oleju do smażenia
garść posiekanej natki kolendry (lub pietruszki, w wersji spolszczonej)


ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu - ma pozostać jędrny i nierozgotowany.
w tym czasie wymieszaj sos chilli, sos sojowy, olej sezamowy, odstaw.
na rozgrzanej patelni upraż na złoto ziarna sezamu, odstaw.
rozgrzej na patelni olej, smaż na nim kurczaka na złoto przez kilka minut. dodaj paprykę i groszek, smaż ok. 10 minut, dodając odrobinę wody, jeśli będzie przywierać. dodaj ryż, dymkę, imbir i czosnek, smaż jeszcze chwilę.
odsuń wszystko na jeden bok patelni, na pozostałą część wlej rozbite jajka. odczekaj chwilę, żeby delikatnie się ścięły, zanim zaczniesz je mieszać (powinny być w większych kawałkach). rozmieszaj jajka z resztą składników, dodaj sos, 2/3 kolendry lub pietruszki i ziarna sezamu, wymieszaj wszystko - bez przesady z dokładnością.
podawaj posypane pozostałą natką.

2 komentarze:

  1. Lubię takie smaki. I też muszę robić takie rzeczy bez krewetek, bo z kolei mój lubi, ale jest uczulony na owoce morza i pozwalam sobie na nie w domu baaardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech :-) bez krewetek na pewno nie jest tak dobry, ale i tak mi smakuje. smacznego :-)

      Usuń