czwartek, 8 marca 2012

penne z bakłażanem, pomidorami, papryką i ciecierzycą

miałam ochotę na wegetariański makaron, a ten przepis to moja fantazja - coś jakby penne arrabiata, albo arcobaleno albo alla norma albo nie wiem co, ale z pomidorami, bakłażanem, papryką i ciecierzycą, doprawione chilli. nie powiem, że to 3-gwiazdkowe danie, ale wyszło całkiem smaczne i myślę, że zafunkcjonuje jako odmiana od mięs i ryb w naszym codziennym jadłospisie.

4 porcje
400-500 g razowego penne (w zależności od waszego apetytu)
1 puszka pomidorów w kawałkach

1 średni bakłażan
2 małe czerwone papryki

1 puszka ciecierzycy (cieciorki)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
suszone płatki chilli
sól, pieprz, brązowy cukier


ugotować makaron (ja gotuję krócej o 1-2 minuty niż czas podany na opakowaniu, bo nie cierpię rozgotowanych klusek). pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, soląc lekko, żeby cebula puściła soki. dodać szczyptę chilli wg uznania (ja mam bardzo ostre, więc dodaję niewiele). po kilku minutach dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę, podsmażyć. dodać pokrojony bakłażan, posolić, podsmażyć. dodać pomidory z puszki, wymieszać dokładnie i dusić na małym ogniu ok. 10-12 minut do miękkości (papryka powinna być miękka, ale nie rozpadać się). pod koniec dodać odsączoną ciecierzycę i dusić jeszcze ok. 5 minut. na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i brązowym cukrem.
dodać odsączony makaron, dolewając odrobinę wody z jego gotowania. dusić chwilę do pomieszania smaków i zagęszczenia sosu. podawać, zajadać.


1 komentarz:

  1. Dodaj koniecznie przepis do akcji konkursowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o banerku!

    OdpowiedzUsuń