niedziela, 29 kwietnia 2012

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

to prawda, cały czas wracam do pewnych składników. po prostu mi smakują i już, zwłaszcza pewne ich zestawienia. coś jak chleb i masło, albo twaróg i dżem. tym razem to kurczak, szpinak, feta i suszone pomidory. w naleśnikach zapiekanych z żółtym serem :-)

5 naleśników (dla dwóch osób)
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
po 4 łyżki mąki pszennej i mąki żytniej razowej
dwa jajka
sól i pieprz

farsz

1 pierś z kurczaka
0,5 opakowania mrożonego szpinaku
opakowanie sera fetakilka suszonych pomidorów w oliwie
garść pestek słonecznika
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z pomidorów
garść żółtego sera

na farsz: rozgrzewamy oliwę z pomidorów (lubię jej używać, bo ma dużo aromatu, więc szkoda wylewać), szklimy na niej posiekaną cebulę i czosnek. dodajemy pokrojonego w małą kostkę kurczaka. dusimy kilka minut, aż będzie miękki. dodajemy rozmrożony i zblanszowany we wrzątku szpinak. dusimy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą. dodajemy posiekane suszone pomidory oraz uprażony na suchej patelni słonecznik. po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę - mieszamy, ale nie dusimy, żeby ser nie zdążył się rozpaść. odstawiamy na bok.


na naleśniki: mieszamy składniki, ubijając je trzepaczką w dużej misce. smażymy na patelni do naleśników posmarowanej cienko oliwą. 

nadziewamy naleśniki farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 15 minut w 200 st. posypane tartym żółtym serem.



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na naleśniki, z chęcią wypróbuję ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę więc na zdrowie i smacznego :-)

      Usuń