poniedziałek, 3 listopada 2014

jesienny deser - bez cukru, bez glutenu, za to ze smakiem

ja nie mówię cukrowi nie. ja mu mówię tak, bardzo tak. ale w nadmiarze cukier szkodzi na więcej rzeczy, niż tylko na linię bioder i zęby (tak, mówię to w sezonie grypy, zapalenia oskrzeli i uszu nie bez przyczyny). skoro jednak tak trudno zrezygnować z codziennej porcji słodyczy (w imię czego, zresztą, ja się pytam), kombinuje się z takimi składnikami, które dadzą satysfakcję bez próchnicy i extra wyrzutu insuliny do krwi.

dzisiaj na deser jesień - jabłka i gruszki smażone w odrobinie masła z syropem klonowym i rodzynkami, podane z prażonymi płatkami migdałowymi, jogurtem i starym dobrym waflem ryżowym, który sprawdza się świetnie również w tej roli.

porcja dla 4 osób

1 jabłko
1 gruszka
2 garści rodzynek
3 wafle ryżowe
4 łyżki płatków migdałowych
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jak ktoś ma i lubi)

rodzynki zalać wrzątkiem, po 2-3 minutach dobrze odsączyć. jabłka i gruszki pokroić w kostkę. na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce (świeże i suszone) i polać syropem klonowym oraz ekstraktem. dusić do miękkości (ok 7-10 minut).

w tym czasie uprażyć płatki migdałów na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.

wafle ryżowe połamać na małe kawałeczki, włożyć do naczynek (np. przezroczystych miseczek), w których mamy zamiar serwować deser. usmażone owoce na ciepło wyłożyć na połamane wafle, polać jogurtem i posypać migdałami.

podawać i zjadać natychmiast, póki ciepłe.


2 komentarze:

  1. podoba mi się takie zdrowe podejście. ja także uważam, że wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem.
    a deser - rewelacja. mogłabym jeść takie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się i zachęcam do korzystania z moich bezcukrowych słodkich przepisów - będzie ich więcej :-)

      Usuń