wtorek, 11 listopada 2014

piersi z kaczki z sosem z granatu (do podania z czerwoną duszoną kapustą i kluseczkami marchewkowo-ziemniaczanymi)

naszło mnie. dobre było.

piersi z kaczki z sosem z granatu (stąd) dla dwóch osób

2 piersi z kaczki ze skórą
1 granat
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz
1/2 łyżeczki tymianku

mięso umyj, osusz. przetnij delikatnie skórę tak, żeby nie uszkodzić mięsa - podłużnymi cięciami w 3-4 miejscach. natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. odstaw do lodówki na 2 godziny. obsmaż zaczynając od strony ze skórą na rozgrzanym oleju, najlepiej na patelni, którą potem możesz wstawić do piekarnika. piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. wyciągnij, wyjmij mięso i połóż w ciepłym miejscu, najlepiej pod przykryciem. na tłuszcz ze smażenia wlej wino, gotuj 5 min. dodaj wydziubane pestki granatu, zagotuj. przed podaniem polej mięso sosem.
    kluski marchewkowo-ziemniaczane (stąd) dla małej armii, chyba z milion klusek

    1/2 kg ziemniaków
    2 marchewki
    2 jajka
    100 g mąki ziemniaczanej
    100 g mąki kukurydzianej
    sól

    ziemniaki i marchewki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. odcedź, ugnieć i wystudź. dodaj mąki, jajka, sól do smaku i szybko zagnieć. formuj kulki, placki, dyski lub co tam ci wyobraźnia podpowie. gotuj w osolonej wodzie ok. 5-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    duszona kapusta (najprostszy w świecie przepis bez udziwnień) dla całej rodziny na 3 obiady

    1 mała główka czerwonej kapusty
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, cukier, kminek do smaku

    poszatkuj kapustę i cebulę bardzo drobno. na rozgrzanym oleju smaż cebulę 3-5 minut, wrzuć poszatkowaną kapustę i duś dolewając niewielkiej ilości wody aż do miękkości. dopraw do smaku.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz