piątek, 21 listopada 2014

słodko-kwaśne krewetki z warzywami i ryżem

to był ten dzień. dzień, w którym chodziło za mną coś. coś jakby słodkie, ale nie deser, coś słone, jak sos sojowy, kwaskowate też trochę... no i krewetki za mną chodziły, oj strasznie.

kupiłam więc sos słodki sos chilli - trzeba sobie w końcu umilać życie - i teraz będę was katować przepisami z jego użyciem. aż nie zacznie chodzić za wami...

inspiracja stąd.

porcja na jedną zdesperowaną fankę kuchni azjatyckiej

100 g krewetek (8-10 średnich sztuk, mogą być mrożone, ale trzeba je rozmrozić)
50 g tofu (może być smakowe)
50 g ryżu (najlepiej brązowy, chociaż to takie nie azjatyckie)
1/4 cukinii
1/2 marchewki
1/3 papryki czerwonej
1/4 ananasa (najlepiej świeżego, ale z puszki też się nada - trzeba tylko kontrolować słodkość sosu)
1 łyżka oleju
1 łyżka słodkiego sosu chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
mały kawałek świeżego imbiru
kilka gałązek szczypiorku

ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. warzywa pokroić w cienkie paski, a ananasa w kostkę. rozgrzać na głębokiej patelni pół łyżki oleju, wrzucić imbir, podsmażyć chwilę, dodać krewetki i tofu. smażyć 2-3 minuty. zdjąć ser i krewetki z patelni, na którą należy wlać drugą część oleju. po rozgrzaniu wrzucić warzywa i smażyć 3-4 minuty (mają być chrupiące). wlać sos sojowy, sos chilli, sok z limonki, miód i gotować jeszcze  minutę. dodać krewetki i tofu.

podawać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz