niedziela, 18 maja 2014

tarta z kremem serowym i truskawkami

czekoladowy spód. krem serowy. świeże truskawki. niech żyje maj :-)

inspiracja stąd. proporcje na formę ok. 20cm średnicy.

spód
300 g ciastek czekoladowych (im bardziej czekoladowych tym lepiej)
150 g masła

masa
300 ml śmietanki 30% 
1/2 szkl drobnego cukru
200 g mascarpone
200 g ricotty
200 g twarogu sernikowego zmielonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

przybranie
200 g truskawek

masło rozpuścić i odstawić, żeby ostygło. ciastka zmiksować na miał. połączyć dokładnie z ostudzonym masłem. masą wyłożyć formę (jeśli nie jest silikonowa, dno należy wyłożyć papierem do pieczenia). włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez 15-20 minut. odstawić do ostudzenia.

śmietankę ubić w wysokim naczyniu na sztywno, potem dodawać po trochę cukru i ubijać dalej. w drugiej misce zmiksować na wolnych obrotach wszystkie twarogi do połączenia składników, a następnie dodawać po trochę ubitej śmietany, miksując cały czas na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu i wmiksować ją w masę serową.

na ostudzony spód wyłożyć serowy krem i przyozdobić świeżymi truskawkami, wedle uznania. schłodzić mocno przed podaniem, najlepiej całą noc.


2 komentarze:

  1. Wspaniale się prezentuje, musi być pyszna.
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, czysta rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń