środa, 21 maja 2014

tagliatelle ze szparagami i kozim serem

agunia, nie pamiętam twojego przepisu na to danie, ale to jest mój tribute. w każdym razie dziękuję za inspirację, było pyszne. jedzmy szparagi, tak szybko się kończą :-)

2 porcje
150 g razowego tagliatelle
70 g koziego twarogu (najlepiej takiego z czosnkiem i ziołami w roladce, ma najwięcej smaku)
1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
6-8 pomidorków koktajlowych
świeżo mielony pieprz

makaron gotujemy al dente. szparagi klasycznie - po odłamaniu twardych końcówek, na sztorc, związane nitką, główki nad wodą, żeby gotowały się w samej parze (ok. 8-9 minut w osolonej i posłodzonej wodzie).

na niezbyt mocno rozgrzanej patelni rozpuszczamy kozi twaróg, podlewając 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. wrzucamy do niego makaron, szparagi oraz pokrojone w ósemki pomidorki i chwilę smażymy mieszając, do połączenia składników. przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem (ja już nie solę, bo kozi twaróg jest bardzo słony). zjadamy szybciutko, póki paroova zajęta suchym makaronem nie zwróci uwagi, że się na nią nie patrzy.



1 komentarz:

  1. W tej potrawie jest wszystko co uwielbiam - kozi serek, szparagi i oczywiście makaron :)

    OdpowiedzUsuń