wtorek, 6 maja 2014

kanapka z hummusem marchewkowym

kolejna mało wymagająca, a smaczna i zdrowa pasta do chleba - jako alternatywa na codzienne śniadanie. dziecię zaakceptowało, mąż się zajada, więc pasty z cieciorki goszczą u nas co jakiś czas. tym razem wersja wzbogacona o słodką, gotowaną marchewkę.

porcja na serię śniadań z rodziną

1 puszka cieciorki w zalewie, najlepiej bez soli
1 dosyć duża, ugotowana do miękkości marchewka
1 ząbek czosnku (ale można też nawet i 3, jeśli lubi)
1 łyżka pasty tahini
2 łyżki oliwy
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
odrobina soli do smaku

wszystkie składniki miksujemy sobie radośnie na pastę w blenderze, a potem zajadamy na świeżym razowym pieczywie bez specjalnych wyrzutów sumienia w towarzystwie świeżej papryki, oliwek lub selera naciowego.

1 porcja pasty 30g - 52 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz