niedziela, 13 lipca 2014

z cyklu "bez cukru": owsiane muffiny

swego czasu kupiłam dużo (bardzo dużo) płatków owsianych - takich organic, niebłyskawicznych. coś trzeba z nimi robić, więc piekę te swoje wynalazki bez cukru. tym razem muffiny, na drugie śniadanie albo na podwieczorek. są wilgotne i niezbyt słodkie, a ich smak zatwierdzony został przez samą paroovę stwierdzeniem: "mniam, piszne" :-)

przepis na 16 średnich muffinek. przy tej ilości jedna muffinka ma ok 97 kcal.

szklanka mąki orkiszowej (pół na pół razowej i zwykłej)
szklanka płatków owsianych
pół szklanki otrębów owsianych
szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3 małe, bardzo dojrzałe banany
3 łyżki syropu z agawy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej

w jednej misce wymieszaj mąkę, płatki, otręby, sodę i proszek do pieczenia. w drugiej rozgnieć banany, dodaj jogurt, jajko i syrop z agawy. wymieszaj dokładnie.

dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj z grubsza. nakładaj porcje ciasta do wysokości 3/4 foremki i piecz 25 minut w 180 stopniach.

po wstępnym ostudzeniu przełóż na kratkę i ostudź całkowicie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz