piątek, 21 marca 2014

zupa z czerwonej soczewicy z pomarańczą

naczytałam się o czerwonej soczewicy, kupiłam wór i teraz testuję różne wersje zup. muszę przyznać, że rzeczywiście wszystkie reklamowane zalety posiada: jest smaczna, lekkostrawna i pożywna, nawet moje dziecię wsuwa bez większych problemów.

tym razem mały eksperyment z lekką nutką pomarańczy.


4 porcje
200g czerwonej soczewicy
3 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta suszonych płatków chilli
skórka i sok z jednej pomarańczy
1 łyżka oleju


zagotować 600 ml wody. przepłukać soczewicę i od razu (inaczej sklei się w skorupkę) wsypać do wrzątku. gotować na małym ogniu przez 25 minut.

w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić curry, pieprz ziołowy, kolendrę. podgrzewać przez 30-60 sekund, mieszając intensywnie. dodać imbir, czosnek i cebulę, dusić kilka minut. dorzucić marchewki pokrojone w grubszą kostkę. odrobinę posolić i smażyć kilka minut.

dodać ugotowaną soczewicę i zalać wodą (3-4 szklanki). gotować ok 20 minut. dodać skórkę i sok pomarańczowy i gotować jeszcze ok 10 minut.

zdjąć z ognia, zmiksować na gładko. z powrotem postawić na ogniu i doprawić do smaku solą. gotować chwilę.

podawać z jogurtem greckim oraz natką pietruszki lub koperkiem.


2 komentarze:

  1. Moje dziecko też lubi zupy z czerwoną soczewicą :) Próbowałam już połączenia marchwi i pomarańczy. Całkiem udane :)

    OdpowiedzUsuń