niedziela, 16 marca 2014

toskańska zupa fasolowo-warzywna

w poszukiwaniu prostych i dietetycznych przepisów na dania z roślin strączkowych (mam fazę na wprowadzenie większej ilości roślinnego białka do naszej rodzinnej diety), natknęłam się w jednej ze swoich książeczek na ten przepis - tani, smaczny, szybki, a do tego zdrowy i niskotłuszczowy (zmieniłam tylko trochę).

porcji 4

1 średnia cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku, j.w.
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
1 duża marchew pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów w kawałkach (400g)
150 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepsze włoskie)
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 puszki mieszanej fasoli
2 średnie cukinie pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

w dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć kilka minut mieszając. dodać marchew i seler, smażyć jeszcze kilka minut, uważając, żeby się nie przypaliło. dodać pomidory i czerwone wino, wlać bulion i wsypać oregano. całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. gotować na małym ogniu ok 15-20 minut. dodać fasolę i cukinię, gotować jeszcze 5-10 minut bez przykrycia. dodać soli i pieprzu do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz