sobota, 13 lipca 2013

superekspresowa zupa z pomidorów i papryki

jak bardzo się nie ma czasu po powrocie do pracy z wychowawczego? bardzo bardzo. wszystko się robi w pośpiechu, a zwłaszcza gotuje. w cenie są przepisy, które nie zajmują więcej niż pół godziny, dlatego zakupiłam książkę pani jurorki z master chefa. i zrobiłam naprawdę smaczną, superekspresową zupę z pomidorów i papryki. oczywiście, lepsza byłaby taka, do której piecze się warzywa pod grillem, a potem obiera ze skórki, ale kto ma na to czas...

4-5 sporych porcji

750 ml passaty lub przecieru pomidorowego
3 czerwone papryki
5 dojrzałych pomidorów
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki lub szczypta płatków chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielone sól i pieprz
natka pietruszki 
jogurt lub śmietanka do podania

pokrój warzywa w kostkę. rozgrzej w rondlu oliwę i smaż na niej warzywa z przyprawami ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

w garnku zagotuj passatę. dodaj do niej warzywa, zmiksuj (nie aż tak bardzo dokładnie), zagotuj, dopraw do smaku. podawaj z jogurtem i posiekaną natką.


1 komentarz:

  1. Szybka, a w dodatku większość składników zawsze ma się z domu :)

    OdpowiedzUsuń