czwartek, 18 lipca 2013

na przystawkę - fasolka szparagowa z sezamem i imbirem

letnie warzywa najlepiej smakują saute albo z masłem, to fakt. ale trochę mi się takie przejadły, a i małż.a jakoś do fasolki zachęcić trzeba. ten sposób jest pyszny, dietetyczny i zdrowy. przepis oryginalny pochodzi z książki o tym, jak gotować i chudnąć, więc świetnie nadaje się dla tych, co na diecie.

2 porcje
250 g fasolki szparagowej
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1,5 cm imbiru
1 łyżeczka nasion sezamu
2 łyżeczki sosu sojowego

imbir obierz i pokrój w cienkie słupki. obraną fasolkę ugotuj na parze - ma być jędrna, nie rozgotowana. rozgrzej patelnię lub wok, dodaj olej i wrzuć sezam oraz imbir. smaż minutę. dodaj odparowaną fasolkę oraz sos sojowy, dobrze wymieszaj. podawaj od razu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz