sobota, 30 sierpnia 2014

śródziemnomorska przystawka - sałatka z grillowanymi i pieczonymi warzywami, fetą, migdałami i rodzynkami

strasznie długi tytuł, ale danie bardzo proste. przy czym nie będę ukrywać, że poszłam na skróty - grillowane warzywa są ze słoika (i dobrze, bo są delikatnie zamarynowane, co nadaje im lekko kwaśny posmak). można je też zrobić samemu, na patelni grillowej albo w piekarniku pod grillem.

2-4 porcje (jako samodzielne danie lub przystawka)

50 g razowej kaszy kus kus
6 pomidorów rzymskich lub koktajlowychkilka plastrów grillowanych warzyw (cukinii, bakłażana, papryki)
100 g fety
3 łyżki płatków migdałów
duża garść rodzynek
szczypta ulubionych suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

pomidory podziel na cząstki, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, spryskaj oliwą oraz przypraw ziołami, solą i pieprzem. piecz w temp. 200 st przez ok 30 minut. po upieczeniu wystudź.

rodzynki zalej wrzątkiem, a po kilku minutach wyciągnij z wody i dobrze odsącz.

kus kus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

migdały upraż na suchej patelni do zrumienienia.

w dużej misce wymieszaj kus kus, pomidorki, grillowane warzywa pokrojone w paski, ser feta w małych kostkach i rodzynki. dopraw świeżo mielonym pieprzem. przed podaniem posyp uprażonymi migdałami.


2 komentarze:

  1. wygląda bardzo interesująco! szczególnie z migdałami jako dodatek.

    serdecznie zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń