wtorek, 18 czerwca 2013

spaghetti z rukolą

pyszne letnie danie - proste, syte, ale nie ciężkie. przepis pochodzi z jakieś babskiej gazety, którą czytałam na siłowni (taaak, chodzę na siłownię) - zrobiłam zdjęcie strony z przepisem, ale za nic nie pamiętam, co to była za gazeta. pamiętam tylko, że nam bardzo smakowało.

na 4 porcje

500 g makaronu spaghetti (u nas najczęściej pełnoziarnistego)
100 g rukoli
szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
lampka białego wina (czyli 125 ml)
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml śmietany 12%
100 g parmezanu

makaron ugotuj al dente. rozpuść masło z oliwą z oliwek na patelni. wrzuć posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem, a po chwili dodaj wino i pozostaw na małym ogniu ok. 5 minut. dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia. na osobnej patelni upraż orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć. następnie wsyp je do sosu, dodaj rukolę i odcedzony makaron. zdejmij patelnię z ognia i dokładnie wszystko wymieszaj. podawaj ze startym parmezanem.


1 komentarz:

  1. Z rukolą jeszcze nie jadłam, będę musiała wypróbować bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń