piątek, 10 maja 2013

polenta no 1: pieczone warzywa z pesto i polentą z serem fontal

achodziła za mną polenta, już od jakiegoś czasu. kilka tygodni temu przeczytałam nawet mądry felieton pewnej polskiej włoszki w babskiej gazecie o polencie, ale nic nie pamiętam, więc nie będę się mądrzyć. zakupiłam więc w końcu kukurydzianą kaszkę w wersji instant i zaczęłam szukać przepisów.

fontal to (za portalem seromaniacy.pl) delikatny i maślany ser o lekko mdłym smaku i żółtym miąższu z drobnymi dziurkami, miękki i delikatny. występował w tym przepisie oraz w naszych małych włoskich delikatesach, więc postanowiłam się skusić. nie porwała mnie jednak ta kombinacja, bo i polenta i fontal mają smak łagodny niczym alpejska krowa, z której mleka ten pierwszy jest podobno robiony. ale w innych przepisach występują inne sery, więc myślę, że z powodzeniem można użyć czegoś bardziej wyrazistego. całe danie jest jednak pyszne i proste do zrobienia (przy założeniu użycia gotowego pesto, oczywiście).


dla dwóch osób

pieczone warzywa
1 mała cukinia
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 czerwona cebula
2-4 ząbki czosnku
40 g zielonego pesto
mała garść liści świeżej bazylii
sól, pieprz

polenta
1/3 szklanki błyskawicznej polenty
1,5 szklanki chudego mleka
1/4 szklanki wody
sól, pieprz
30 g sera fontal

pokrój cukinię w ćwierćplasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w ósemki, a czosnek zmiażdż i obierz. wrzuć wszystko do dużej miski i wymieszaj z pesto i bazylią, dopraw solą i pieprzem. wrzuć na blachę do pieczenia. piecz w temperaturze 200 st. przez 30 minut.

w rondelku zagotuj mleko z wodą. dodaj polentę i zamieszaj energicznie. gotuj ok. 5 minut mieszając, żeby nie powstały grudki. zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z serem startym na drobnej tarce.

warzywa wyłóż na polentę i podawaj od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz