inspiracja stąd.
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej (mnie się taka sprawdza najlepiej, ale pszenna razowa też się nada)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
2/3 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki oliwy
100 g daktyli
polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
daktyle zmiksować na pastę. składniki suche przesiać przez sitko i wymieszać w dużej misce. dodać mokre składniki i zmiksować. na samym końcu dodać daktyle i zmiksować ponownie.
przełożyć do formy (ja używam okrągłej silikonowej o średnicy ok 20 cm, ale jeśli macie zwykłą, posmarujcie wewnątrz masłem boki, a spód wyłóżcie papierem). piec ok 25 minut w temperaturze 180 st. przestudzić i posmarować polewą. odstawić na całą noc do stężenia w chłodne miejsce.
ciasto po prostu genialne!!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe :) Uwielbiam daktyle, a czekoladzie chyba nikt się nie oprze. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńIdealne na diecie z niskim indeksem:) Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńa do tego jest smaczne i szybkie, polecam :-)
OdpowiedzUsuń