piersi z kaczki z sosem z granatu (stąd) dla dwóch osób
2 piersi z kaczki ze skórą
1 granat
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
mięso umyj, osusz. przetnij delikatnie skórę tak, żeby nie uszkodzić mięsa - podłużnymi cięciami w 3-4 miejscach. natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. odstaw do lodówki na 2 godziny. obsmaż zaczynając od strony ze skórą na rozgrzanym oleju, najlepiej na patelni, którą potem możesz wstawić do piekarnika. piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. wyciągnij, wyjmij mięso i połóż w ciepłym miejscu, najlepiej pod przykryciem. na tłuszcz ze smażenia wlej wino, gotuj 5 min. dodaj wydziubane pestki granatu, zagotuj. przed podaniem polej mięso sosem.
1/2 kg ziemniaków
2 marchewki
2 jajka
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki kukurydzianej
sól
ziemniaki i marchewki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. odcedź, ugnieć i wystudź. dodaj mąki, jajka, sól do smaku i szybko zagnieć. formuj kulki, placki, dyski lub co tam ci wyobraźnia podpowie. gotuj w osolonej wodzie ok. 5-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
duszona kapusta (najprostszy w świecie przepis bez udziwnień) dla całej rodziny na 3 obiady
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier, kminek do smaku
poszatkuj kapustę i cebulę bardzo drobno. na rozgrzanym oleju smaż cebulę 3-5 minut, wrzuć poszatkowaną kapustę i duś dolewając niewielkiej ilości wody aż do miękkości. dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz