piękna niedziela przed nami. smacznego :-)
dla dwóch osób, bo trzecia nie cie naleśnika
4 jajka
100 g świeżego młodego szpinaku
6 pomidorków koktajlowych
20 g parmezanu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła klarowanego
drobno posiekany czosnek dusimy chwilę na średnio rozgrzanym maśle. szpinak płuczemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię. dusimy kilka minut, aż całkiem straci kształt. jajka rozbijamy na masę, doprawiamy i mieszamy ze startym drobno parmezanem. do szpinaku dodajemy pokrojone w cząstki pomidorki, chwilę dusimy i zalewamy masą jajeczno-serową. smażymy omlet na średnim ogniu do całkowitego stężenia. jeśli mamy takie bajery jak piekarnik z grillem i patelnię, którą można tam wstawić, wstawiamy - na 2-3 minuty, żeby zapiec omlet z wierzchu. nakładamy na talerze, bierzemy sztućce i przestajemy reagować na jęki córki, kocie ogony i kapiący imbryk. jest niedziela.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz