naczytałam się o czerwonej soczewicy, kupiłam wór i teraz testuję różne wersje zup. muszę przyznać, że rzeczywiście wszystkie reklamowane zalety posiada: jest smaczna, lekkostrawna i pożywna, nawet moje dziecię wsuwa bez większych problemów.
tym razem mały eksperyment z lekką nutką pomarańczy.
4 porcje
200g czerwonej soczewicy
3 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta suszonych płatków chilli
skórka i sok z jednej pomarańczy
1 łyżka oleju
zagotować 600 ml wody. przepłukać soczewicę i od razu (inaczej sklei się w skorupkę) wsypać do wrzątku. gotować na małym
ogniu przez 25 minut.
w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić curry, pieprz ziołowy,
kolendrę. podgrzewać przez 30-60 sekund, mieszając intensywnie. dodać imbir, czosnek i cebulę, dusić kilka minut. dorzucić marchewki pokrojone w grubszą kostkę. odrobinę posolić i smażyć kilka minut.
dodać ugotowaną soczewicę i zalać wodą (3-4 szklanki). gotować ok 20 minut. dodać skórkę i sok pomarańczowy i gotować jeszcze ok 10 minut.
zdjąć z ognia, zmiksować na gładko. z powrotem postawić na ogniu i doprawić do smaku solą. gotować chwilę.
podawać z jogurtem greckim oraz natką pietruszki lub koperkiem.
Moje dziecko też lubi zupy z czerwoną soczewicą :) Próbowałam już połączenia marchwi i pomarańczy. Całkiem udane :)
OdpowiedzUsuńmarchew z pomarańczą też pyszna!
Usuń