czasem mniej chodzi o to, co się je, a bardziej - z kim. przypadkowe spotkania w dziwnych miejscach po tylu latach, że ciężko się doliczyć, tarta z truskawkami i białą czekoladą, góra czereśni i mrożona kawa z lodami na tarasie. czworo dzieci plus jedno chorutkie nieobecne - naprawdę dawno się nie widziałyśmy :-)
dzięki, dziewczyny!
pomysł stąd.
spód
200 g mąki
3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
czekoladowe conieco
150 g białej czekolady
krem
1/2 kg zimnego mascarpone
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki bardzo zimnej śmietanki kremówki 30%
truskawkowa pierzyna
1/2 kg truskawek
przesiej mąkę przez sito. jeśli nie masz miksera, posiekaj ją z masłem i cukrem pudrem na stolnicy (jeśli masz mikser, szczęściarzu, wrzuć wszystko i miksuj, aż zrobią się okruszki). dodaj jajko, wyrób krótko ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się lepić (albo pozwól zrobić to mikserowi). z ciasta ulep kulę, zawiń w folię i wstaw na 15 minut do lodówki.
po kwadransie wyjmij ciasto, wylep nim formę (na ok. 24 cm średnicy powinno styknąć) razem z brzegami, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na kolejny kwadrans.
rozgrzej piekarnik do 180 st. wstaw zimne ciasto i piecz pod obciążeniem 15 minut. potem zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut, powinno się lekko zrumienić. wyjmij i ostudź w formie (ma całkien ostygnąć).
rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. przestudź - ma zachować półpłynną formę. rozsmaruj na wystudzonym spodzie. włóż do lodówki na godzinę, żeby czekolada stężała.
mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem i wanilią. ubij kremówkę na bardzo sztywno, a następnie wymieszaj delikatnie z serem. wyłóż krem na posmarowany czekoladą spód.
umyte truskawki pokrój na ćwiartki i ozdób wierzch tarty. przed podaniem tartę możesz posypać wiórkami białej czekolady. słodyczy nigdy za wiele :-)
truskawki+biała czekolada= niebko!
OdpowiedzUsuńtaaak!!! i trzeba szybko korzystać, bo już się kończą... pozdrawiam :-)
UsuńTruskaweczki uwielbiam, sezon na nie jest wspaniały, szkoda, że tak szybko się kończy... Z białą czekoladą na tarcie muszą być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńto prawda, ale na szczęście zaraz zaczynają się jagody i maliny :-)
Usuń