sobota, 29 czerwca 2013

kurczak z chutneyem jagodowym i roszponką

sezon na truskawki powoli się kończy, ale za to zaczyna się sezon na jagody. uwielbiam lato w warzywniaku.

przepis oryginalny z babskiej gazety o stylu - bardzo stylowy chutney z jagód, w wersji oryginalnej w bagietce z kurczakiem i roszponką na zimno, u mnie jako danie obiadowe.

4 porcje

chutney
150 g jagód
1 niewielka cebula
niecałe 1/2 szklanki brązowego cukru
niecała 1/4 szklanki octu z białego wina
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
świeżo mielona pieprz i sól

4 filety z piersi kurczaka

100 g roszponki

rozgrzej oliwę, dodaj imbir i smaż ok. minutę, żeby się rozgrzał i uwolnił aromat, ale nie przypalił. zeszklij cebulę. po kilku minutach dodaj jagody, cukier i ocet. smaż kilka minut, a potem zmniejsz ogień i duś 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

w międzyczasie usmaż lub ugrilluj kurczaka tak, jak lubisz. umyj roszponkę, rozłóż na talerzach i skrop oliwą, połóż na niej filety i polej sosem.


2 komentarze:

  1. Oryginalnie i pięknie... Uwielbiam takie dania - i mięsa w połączeniu z owocami. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. mm.. przeciekawy przepis!:)
    mniam
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń