normalnie nie jestem jakąś wielką fanką ziemniaków, ale kiedy jest sezon na młode ziemniaczki, nie mogę się oprzeć. właśnie teraz są najlepsze, więc jadamy je całkiem często. dzisiaj pieczone z udkami z kurczaka, doprawione cytryną i rozmarynem - kolejne pyszne danie na początek lata, do podania z zieloną sałatą.
przepis stąd. na 4 porcje (ja dzieliłam na pół, żeby przyrządzić 2).
600 g młodych ziemniaczków, oskrobanych z grubsza i pokrojonych na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości)
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
szczypta chilli
200 ml wytrawnego białego wina
4 udka z kurczaka
świeżo mielona sól i pieprz
rozgrzej piekarnik do 200 stopni. umieść ziemniaczki i ćwiartki cytryny w głębokim naczyniu do zapiekania. dodaj gałązki rozmarynu, przypraw solą, pieprzem i chilli. zalej białym winem. udka kurczaka połóż na ziemniakach, skórą do góry.
piecz minimum 45 minut - ziemniaki mają być miękkie, a z mięsa po nakłuciu powinien wypływać klarowny sok bez śladu krwi. podawaj od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz