tyle że zupa nie do końca spełniła moje oczekiwania - może to przez kostkę, ale smak ma jakiś nie taki. za bardzo... łososiowy :-) musiałam dodać dużo soku z cytryny, jogurtu i szczypiorku, żeby go zrównoważyć. ale może komuś posmakuje.
dużo porcji
1 łyżka oliwy
2 pory (tylko białe części)
2 posiekane ząbki czosnku
2 marchewki pokrojone w plastry
2 niewielkie ziemniaki pokrojone w kostkę
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
3 szklanki wywaru z warzyw
1/2 kg fileta z łososia bez skóry pokrojonego w kostkę
sól i pieprz do smaku
jogurt i szczypiorek do podania
w dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. dodaj pory, czosnek, marchewki oraz ziemniaki i smaż przez ok. 10 minut (jeśli się przypala, dolej odrobinę wody). dodaj białe wino, wywar i łososia. przypraw odrobiną soli i pieprzu. zagotuj i natychmiast zmniejsz ogień pod garnkiem (wciąż mówię "ogień", chociaż mam kuchnię indukcyjną ;-) gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut.
zdejmij z ognia, wystudź i zmiksuj na bardzo gładko. sprawdź, czy nie trzeba przyprawić.
podawaj z jogurtem i szczypiorkiem, a jak lubisz, dodaj jeszcze grzanki.
a jak się jada wykwintne zupy w naszym domu? :-)
Mam ochotę na tę zupę,odkąd zobaczyłam ją na blogu Tartelette.
OdpowiedzUsuńO jakiej kostce piszesz?
W przepisie nie ma żadnej kostki.
w przepisie jest wywar z warzyw, którego nigdy nie chce mi się robić, ale znalazłam w sklepie ekologiczną kostkę warzywną (taka warzywna "kostka rosołowa") i to jej użyłam, robiąc z niej odpowiednią ilość płynu. nie polecam tego jednak, bo smak zupy mógł być dziwny również i przez to, że zamiast porządnego wywaru użyłam kostki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Danie wygląda bardzo apetycznie i muszę przyznać, że jak tylko przytraf mi się okazja to ja je na pewno przygotuję. Tym bardziej, że często korzystam z produktów https://mowisalmon.pl/produkty/ gdzie właśnie sam łosoś jest numerem jeden w przypadku przygotowywania takich dań.
OdpowiedzUsuń