wyszło sympatyczne, satysfakcjonujące ciasto, które jakże różni się od zwykłych wypieków - jest ciężkie, wilgotne i mało słodkie, a jednak dobrze zaspokaja ten dziwny apetyt pojawiający się zawsze w okolicach pory podwieczorku...
z powodu mojej niewyjaśnionej awersji do kwadratowych form do pieczenia użyłam okrągłej - ok. 27 cm średnicy
przy podziale na 12 kawałków, porcja ma ok. 267 kcal.
ciasto
3 jajka
1 szkl jogurtu naturalnego
2 szkl mąki orkiszowej (pomieszałam razową ze zwykłą)
0,5 szkl otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,3 szkl fruktozy
0,3 szklanki dobrego oleju
szczypta soli
0,5 kg owoców sezonowych (ja upatrzyłam jagody i poziomki)
kruszonka
60g zimnego masła
1 szkl płatków owsianych błyskawicznych
1 op (8 g) cukru waniliowego (najlepszy nierafinowany z prawdziwą wanilią)
w małej misce pokrój na kawałeczki masło, dodaj płatki owsiane i cukier. ugniataj palcami, aż do połączenia składników. odstaw do lodówki. umyj i osusz owoce, większe pokrój na kawałki. w dużej misce zmiksuj jajka z fruktozą na puszystą, jasną masę. dodaj jogurt i olej, zmiksuj. do drugiej miski przesiej mąkę przez sito, a następnie dodaj resztę suchych składników i zamieszaj. cały czas miksując dodaj powoli mąkę do masy jajecznej i wymieszaj wszystko dokładnie.
spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj cienko masłem. wlej ciasto, ułóż owoce, a na wierzch wyłóż kruszonkę, rozdrabniając ją palcami. piecz w temperaturze 180 st. przez 40 minut. i nie daj skusić na zapach masła i wanilii ulatniający się w międzyczasie z piekarnika - po 20 minutach ciasto na pewno jeszcze nie jest upieczone!!! :-D
zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńnic prostszego :-) smacznego!
Usuń