kolejny eksperyment cukierniczy (trochę inspirowany tym przepisem). na swoje usprawiedliwienie powiem, że małżonek wcinał, córka wcinała i ja też, a jakże, wcinałam równo. zostało wcięte do ostatniego okruszka.
potem pomyślałam, że można też zrobić z niego batoniki - upiec w kwadratowej formie i podzielić na zgrabne, prostokątne porcje, w sam raz do zabrania ze sobą na drogę. następnym razem :-)
piekłam w okrągłej formie o średnicy ok. 20 cm.
2 szklanki zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka płatków owsianych zwykłych
1/2 szklanki drobno posiekanych płatków migdałowych
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki brązowego cukru
300 ml jogurtu naturalnego
50 g masła/oleju kokosowego
1 jajko
18 połówek orzechów włoskich do dekoracji
masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. w jednej misce połączyć płatki owsiane, kakao i płatki migdałowe. w drugiej dużej misce ubić cukier z jajkiem na puszystą masę. wmiksować w nią powoli suche składniki, dodając na koniec rozpuszczony i przestudzony tłuszcz.
piec 40 minut w temperaturze 180 st. wystudzić na kratce.
Wygląda przepysznie. Nie dziwię się, że wszyscy wcinali. ;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńrewelacja!
OdpowiedzUsuńdziękuję :-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń