dwie porcje dla głodnych
200 g makaronu tagliatelle szpinakowego (lub innego, do wyboru)
250 g sera mascarpone
cały krzaczor świeżej bazylii
sok i skórka z jednej cytryny
świeżo mielona sól i pieprz
gotujemy makaron al dente.
w międzyczasie wyparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. przelewamy go na głęboką i dużą patelnię i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu. siekamy drobno bazylię. dodajemy razem ze skórką cytrynową do podgrzanego soku, mieszamy. dodajemy mascarpone i mieszając, czekamy aż się rozpuści. doprawiamy solą i pieprzem.
wrzucamy na patelnię makaron i obtaczamy go w sosie. podajemy od razu.
O proszę:) U mnie było tylko pesto bazyliowo-szpinakowe:)
OdpowiedzUsuńteż pysznie :-) pozdrawiam!
Usuń