czwartek, 1 sierpnia 2013

szpinakowe tagliatelle z cytrynowo-bazyliowym mascarpone

dzisiaj przepis olgi, która ma go skądś, ale nie powiedziała skąd. do zrobienia w 25 minut. genialny na tę pogodę. lekki, ale sycący i świeży jak sok z cytryny oraz liście bazylii.

dwie porcje dla głodnych

200 g makaronu tagliatelle szpinakowego (lub innego, do wyboru)
250 g sera mascarpone
cały krzaczor świeżej bazylii
sok i skórka z jednej cytryny
świeżo mielona sól i pieprz

gotujemy makaron al dente.

w międzyczasie wyparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. przelewamy go na głęboką i dużą patelnię i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu. siekamy drobno bazylię. dodajemy razem ze skórką cytrynową do podgrzanego soku, mieszamy. dodajemy mascarpone i mieszając, czekamy aż się rozpuści. doprawiamy solą i pieprzem.

wrzucamy na patelnię makaron i obtaczamy go w sosie. podajemy od razu.



2 komentarze: