w oryginale jest jeszcze sporo czosnku i cebulki, z którymi ja na razie postępuję ostrożnie, więc pomijam w przepisie.
wyszło mi 14 kotlecików.
kotleciki
100 g kaszy jęczmiennej
250 g buraków (czyli tak naprawdę jeden średni buraczek)
300 g mielonego indyka
mały pęczek natki pietruszki
jajko
3 łyżki razowej mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
sos
4 ogórki gruntowe
250 g jogurtu naturalnego
łyżka octu z białego wina
sól, pieprz, cukier do smaku
surowego buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. natkę pietruszki siekamy drobno. w dużej misce łączymy je z ugotowaną kaszą, mięsem, surowym jajkiem, mąką, przyprawami. smażymy na rozgrzanym oleju na złoto (niezbyt długo, bo kotleciki dojdą w piekarniku). usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną cienko olejem. pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st.
w międzyczasie kroimy ogórki na drobną kosteczkę, zalewamy jogurtem i przyprawiamy.
kasza z burakiem zawsze u mnie oddzielnie, ale taki duet w jednym to całkiem smakowita opcja :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)