nie będzie już lepszych pomidorów, niż te, które są teraz. właściwie to ostatnia chwila, żeby się nasycić tym słodko-kwaskowatym smakiem, za którym będę tęsknić całą zimę (trzymając się swojego zeszłorocznego postanowienia, że nie będę jeść tej czerwonej tektury, która udaje w styczniu pomidora).
dzisiaj więc pierwszy z dwóch pomysłów na zupę z czerwonych warzyw - krem oczywiście, nic nie poradzę :-)
4 porcje, ale ja to bym zjadła całą od razu.
10-12 sztuk dużych dojrzałych pomidorów różnych odmian
2 łyżki mascarpone
2 szalotki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
ok pół szklanki bulionu warzywnego
pęczek oregano
kilka kropel tabasco
sól i pieprz świeżo mielone
pomidory myjemy, kroimy na cząstki, wykrawamy szypułki i rozkładamy w naczyniu wysmarowanym łyżką oliwy. dodajemy posiekaną na plasterki szalotkę oraz zmiażdżone ząbki czosnku (można też wsadzić tam całe ząbki, lekko rozgniecione, ale w łupinach - podobno smaczniejsze, ale mnie się nie chce potem obierać). polewamy resztą oliwy, posypujemy solą i pieprzem i oregano.
mieszamy i pieczemy w temperaturze 190 st (z termoobiegiem) przez ok 45 minut, aż warzywa zmiękną.
po upieczeniu przelewamy wszystko do garnka, łącznie z sokami z pieczenia. miksujemy bardzo dokładnie. jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy bulionu. wstawiamy na średni ogień, przyprawiamy do smaku octem, tabasco, solą i pieprzem do smaku i zagotowujemy. dodajemy mascarpone, mieszamy aż się rozpuści. trzymamy kilka minut na małym ogniu i odstawiamy. finito - gotowe :-)
ooo, ciekawy pomysł na zastosowanie mascarpone. muszę sprawdzić na sobie ;)
OdpowiedzUsuńnano titanium by babyliss pro | TITanium Art
OdpowiedzUsuńExplore ion chrome vs titanium our latest gallery. raft titanium Visit us! View photos. Explore titanium dioxide collections. titanium glasses Contact us. titanium solvent trap monocore See more. No reviews. Photos from.