inspiracja stąd. proporcje na formę ok. 20cm średnicy.
spód
300 g ciastek czekoladowych (im bardziej czekoladowych tym lepiej)
150 g masła
masa
300 ml śmietanki 30%
1/2 szkl drobnego cukru
200 g mascarpone
200 g ricotty
200 g twarogu sernikowego zmielonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
przybranie
200 g truskawek
masło rozpuścić i odstawić, żeby ostygło. ciastka zmiksować na miał. połączyć dokładnie z ostudzonym masłem. masą wyłożyć formę (jeśli nie jest silikonowa, dno należy wyłożyć papierem do pieczenia). włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez 15-20 minut. odstawić do ostudzenia.
śmietankę ubić w wysokim naczyniu na sztywno, potem dodawać po trochę cukru i ubijać dalej. w drugiej misce zmiksować na wolnych obrotach wszystkie twarogi do połączenia składników, a następnie dodawać po trochę ubitej śmietany, miksując cały czas na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu i wmiksować ją w masę serową.
na ostudzony spód wyłożyć serowy krem i przyozdobić świeżymi truskawkami, wedle uznania. schłodzić mocno przed podaniem, najlepiej całą noc.
Wspaniale się prezentuje, musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
Mniam, czysta rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń