dla parówki, która generalnie jest byle jakim jadkiem, ale za mączne i z nabiałem da się pokroić, robię czasem różne wersje placuszków śniadaniowych. tym razem na mące orkiszowej, z fruktozą zamiast białego cukru i z dodatkiem otrębów, więc zdrowiej i smaczniej.
na 12 placuszków
2 małe jajka
2/3 szklanki mąki razowej orkiszowej
1/2 szklanki mąki pszennej
150g ricotty
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka syropu z agawy
6 łyżek otrębów
250g kefiru
masło klarowane do smażenia
syrop z agawy, pokruszona ricotta i banany do podania
jajka ubić. dodać resztę mokrych składników (kefir, ekstrakt, syrop), zmiksować. przesiać do miski mąkę i dodać do jajek, dokładnie wymieszać. na koniec dodać otręby i twarożek i ponownie dokładnie wymieszać.
smażyć na maśle klarowanym na średnim ogniu, aż do uzyskania przyjemnie złotego koloru. podawać z pokruszoną ricottą, plasterkami bananów, polane syropem z agawy.
Zjadłabym takie ;D
OdpowiedzUsuńNic prostszego, zapraszam do próbowania i eksperymentowania z dodatkami :-)
Usuń