czwartek, 27 lutego 2014

do kanapki: pasta jajeczna z awokado

przepis zaczerpnięty z książki o gotowaniu dla dzieci - sekcja "twoje dziecko nie ma jeszcze zębów, więc miksuj wszystko na miał". na szczęście moje dziecko posiada już pewną ilość zębów i mogę na śniadanie zaserwować kanapkę posmarowaną (oszczędnie, bo jakimś cudem największym rarytasem paroovy jest suchy chleb, dla konia) czymś smacznym i zdrowym. z małż.em korzystamy przy okazji.

przepis w oryginalne bardzo jałowy, więc dodałam coś od siebie - pastę można przyprawić jeszcze mocniej, jeśli nie będziecie nią karmić małych dzieci.


porcja na sporo kanapek

1 dojrzałe awokado
4 jajka
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta chilli
pół łyżeczki łagodnej papryki w proszku
sól i pieprz od smaku

jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu zmiksować z resztą składników, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

2 komentarze: